Fantom Blog

Busbar Sisteminin Geleneksel Kablolu Sistemlere Göre Avantajları

Busbar sistemi; bakır veya alüminyum iletkenlerin bir sac/metal gövde içerisinde dış etkilere karşı yalıtılmış bir biçimde elektrik dağıtımını sağlayan kompakt ve modüler bir enerji iletim sistemidir.

Busbar sistemi sağladığı güvenlik ve kolaylık dolayısıyla, gün geçtikçe yeri doldurulamaz bir iletim çözümü haline gelmektedir. Busbar sistemi ile kablolu sistemler; maliyet ve işçilik kalemleri altında karşılaştırıldığında, busbar sistemlerinin birçok konuda avantajlı olduğu gözlemlenmektedir.

Araba Tesisinde Busbar Sistemi

Bu kalemler tek tek derinlemesine incelenecek olursa:

  • Dizayn: Busbar sistemi; iletkenlerin özel bir gövde içerisinden geçtiği kompakt bir dizayna sahiptir. Bu sayede busbarlar, kablolu sistemlere göre çok daha az yer kaplar. Ayrıca busbar sisteminin bu tasarımıyla birlikte gelen en büyük avantaj; aynı hacimde daha fazla akım taşıma kapasitesiyle binlerce amper iletim sağlayabilmesidir.
  • Isı Yayma Kapasitesi: Elektrik enerjisi iletimi sırasında, iletkenler üzerinde belirli bir miktar ısı ortaya çıkmaktadır. Oluşan bu ısı; eğer iletkenden ortama yayılım gösteremezse, akım taşıma kapasitesini düşürmekte ve birçok iletim sorununa neden olmaktadır. Busbar sistemi, sahip olduğu gövde ile oluşan ısıyı dış ortama yayabilmekte ve iletken üzerinde oluşan ısıyı azaltmaktadır. Kablolu sistemler ile karşılaştırıldığında ısıyı yayması ve soğurumu çok daha güçlüdür.
  • Modülerlik: Busbar sistemleri; doğası gereği kablolu sistemlere göre daha esnek yapıya sahiptir. Her türlü fiziksel ortamda istenilen konfigürasyonda kullanım olanağına sahiptir. Kolay bir şekilde ekleme/çıkarma işlemi yapılabilir. Ayrıca daha az bir maliyet ve zamanla, tüm busbar sistemi sökülüp tekrar kurulum sağlanabilir.
  • Ekonomiklik: Busbar sistemi kablolu sistemlere göre daha kolay montaj edilebilir. Bu sayede montaj maliyeti olur. Ayrıca kolay montajı sebebi ile daha az zamanda işletmede devreye alınmaktadır.
  • Genel Dayanım: Busbar sistemi; fiziki olarak sert elementlerden üretilmiştir. Bu durum; dışarıdan gelebilecek dış darbelere karşı busbarın dayanımını arttırır.
  • Minimum Enerji Kaybı: Busbar sistemi kablolara göre daha az dirence sahiptir. Bunun sebebi; busbar sistemlerinin akımı arttırıcı bir şekilde tasarımının yapılıp çeşitli elementler ile kaplanmasıdır. Ayrıca busbarlar içerisinde yer alan iletkenlerin arasında mesafe minimum seviyededir. Bu durum direncin azalmasında önemli rol oynamaktadır.
  • Daha Düşük Elektromanyetik Alan Üretimi: Busbar sistemi; gövdeli kompakt dizaynı sayesinde çevresinde daha az manyetik alan oluşumunu tetiklemektedir. Bu durum güç iletimini pozitif yönde etkilemektedir.
  • Uzunluktan Bağımsız Taşıma Kapasitesi: Kablolar ile yüksek güç iletimi gerektiren durumlarda; bağlantı noktası ve kablo uzunluğunun sağlıklı iletim için hesaba katılması gerekmektedir. Ancak busbar sistemlerinde; kullanılacak hattın uzunluğunun yüksek güç taşıma kapasitesinde bir önemi bulunmamaktadır. Aktif ve indüktif direnç seviyelerinin optimize edilmesi sayesinde her fazdan iletilen gücün eşit olması sağlanmış olmaktadır.
  • Enerji Dağıtımında Esneklik: Busbar sistemi; üzerindeki akım alma pencereleri ve çıkış kutuları ile istenilen noktadan enerji alabilmeyi mümkün hale getirmektedir. Böylece işletmelere makine konumlandırması ve yer planlaması konusunda esneklik sağlamaktadır. İstenildiğinde çıkış kutularının yeri değiştirilebilir ve ekstra olarak eklenebilir.
  • Standartlara Göre Üretilen Aksesuar Ailesi: Busbar sistemi; ana iletim barası, çıkış alma penceresi / arabası ve çıkış alma fişlerinden oluşmaktadır. Tüm bu aksesuarlar; busbar sistemleri ile tam uyumlu olarak üretilmektedir. Ayrıca oluşabilecek güvenlik ve performans testleri üretim aşamasında ana taşıyıcı bara ile yapılmaktadır. Sertifika sürecinden geçen busbar sistemleri ile maksimum güvenlik ve iletim performansı bu sayede sağlanmış olmaktadır.

Tüm bu maddelerin yanısıra bunun dışında işletmeler ve elektrik firmaları özelinde busbar sistemlerinin birçok avantajı bulunmaktadır. Busbar sistemleri ve kablolu sistemleri ile ilgili daha detaylı karşılaştırmaya aşağıdaki tablodan ulaşabilirsiniz.

Araba Tesisinde Busbar sistemi Kullanım Örneği
Busbar Sistemleri Kablolu Sistemler
Özellikler
Çok katlı enerji beslemeleri tek bir ana busbar hattından yapılabilir. Çok katlı güç iletimi birden çok kablolama sisteminin bir arada kullanılarak yapılabilmektedir. Karmaşıklığı arttırmaktadır.
Enerji çıkışı tek bir dağıtım kutusundan yapılabilir. Daha yüksek bir güç gereksinimi durumunda sadece çıkış kutusunun daha yüksek bir seviyede çıkış kutusuyla değişimi yeterlidir. Mümkün değildir. Ek kablolar her kat için ayrıca çekilmelidir.
Voltaj Düşümü
Voltaj düşümü kablolar ile karşılaştırıldığında oldukça düşüktür. Voltaj düşümü kablolarda yapısı gereği daha fazladır.
Yapı
Busbar sistemlerinde her akım seviyesi için net bir fiziki ölçü vardır. Planlamada kolaylık yaratır. Kablolarda herhangi bir hacim hesabı yapmak busbar sistemlerinden daha zordur. Ayrıca kablo kanallarıda belli bir hacim kaplar ve maliyeti arttırır.
Tüm yapı birden çok aksesuarın bir araya gelmesiyle oluşur. Bu sayede her busbar parçası için bakım kolaylığı oluşur. Kablolarda bakım daha zordur.
Busbarlar kapalı bir gövdeye sahiptir. Montaj sonrası uzun yıllar boyunca ek bir işlem gerektirmeden servis verir. Kablo yalıtımı zaman içerisinde yıpranabilir. Devamlı olarak bakım ihtiyacı bulunmaktadır.
Koruma Sınıfları
Tüm busbar sistemi; sıvı ve toz temasına karşı IP55 – IP65 gibi koruma sertifikasyonlarına yapısı gereği sahip olabilir. Böyle bir sertifikasyon, genellikle kablolar için bulunmamaktadır.
Dış Gövde
Busbarlar sert ve dayanıklı malzemeden yapılmış bir gövdeye sahiptir. Dış etkilere karşı korunaklı ve temasa karşı kullanıcı güvenliğini sağlar. Kablolarda genel olarak sadece çok katmanlı bir izolasyon olan PVC bulunmaktadır.
Çıkış Alma
Busbarların üzerindeki çıkış pencerelerinden direkt olarak istenilen akım derecesinde çıkış alınabilir. Kablolarda çıkış almak için çok fazla işlem yapmak gerekmektedir. Makineye bağlantısı için kablolara fiziki olarak müdahale edilmesi gerekmektedir.
Busbarlar kompakt bir dizayna sahiptir ve işletme alanı içerisindeki eğimli alanlardan içerdiği zengin aksesuar yapısı sayesinde kolayca dönüş yapabilir. Kablolara işletme içerisinde bir hat olarak devam edebilmesi için eğim vermek oldukça güçtür. Özellikle yüksek güç taşıyan kablolarda problem yaratan bir durumdur.
Zaman ve Maliyet Tüketimi
Busbarları boyutlandırırken tasarımcının sadece tasarım süresini ve maliyetlerini azaltan tek bir yükseltici üzerinde hesaplamalar yapması gerekir. Her kabloyu bir sigorta ile ayrı ayrı korumak gerekir ve kabloları demetler halinde döşerken, kısa devre durumunda üretilen elektrodinamik kuvvetlere dayanabilmeleri için bunları düzgün bir şekilde tutturmak gerekir. Bu nedenle, tasarımcılar hesaplamalara daha fazla zaman harcamak zorunda olurlar.
Ek Öğelerin Kullanımı
Ek destek gerekmemektedir. Kabloların döşeme işlemi için oldukça fazla işçilik gerekir. Zaman ve maliyeti arttırır.
Ekstra delme ve ek yapma işlemi gerekmez. Ek yapma işlemi gerekir.
Kablo kanalı kullanımı zorunlu değildir. Askı sistemleri ile birlikte kullanılabilir. Kabloları taşımak için kablo kanalı kullanımı gerekmektedir.
Montaj için özel bir alet gerekmez. Montaj sırasında kabloları bükmek ve ek yapmak için özel aletler gerekmektedir.
Yangın İletmeme (Halojen – Free)
Busbarlar genel olarak halojen-free (yangın iletmez) malzemelerden üretilirler. PVC kablolar halojen-free formunda değildir. Halojen-free kablolar mali açıdan oldukça pahallı sistemlerdir.


Busbar Sistemleri

Busbar Sistemi Çeşitleri Nelerdir?

Busbar Sistemleri Nedir?

Busbar sistemleri; elektrik enerjisinin düzenli, güvenli ve modüler bir biçimde ana dağıtım panosundan , son tüketici teçhizata kadar iletimini; alüminyum ve/veya bakır iletkenler kullanılarak kapalı bir gövde içerisinden sağlayan bir iletim / dağıtım çözümüdür.


Çeşitli seviyelerde sağladığı akım taşıma kapasitesi ile modüler çözümler sunan busbar sistemleri her seviyede ihtiyaç bulunan enerji ihtiyacı için pratiklik sağlamaktadır.

EAE markalı busbar sistemleri:

  • Kalay kaplı yapısı sayesinde iletim sırasında minimum ısınma ve elektriksel hata,
  • Gümüş kaplı ek noktaları ile düşük kısa devre olasılığı (Belli Sistemlerde),
  • Kapalı ürün formu ile maksimum fiziksel güvenlik ve sıvı / toz koruması,
  • Belirli metraj aralıklarında ki çıkış alma pencereleri ile üstün esneklik,
  • Kompakt formu ile işletme içerisinde estetik bir görünüm,
  • Kablo kanalı ve askı sistemleri ile tam uyumlu lineer yapısı ile kolay montaj,
  • Kolay ek yapısı sayesinde hat boyunca mobilite / kolay ekleme çıkarma olanağı

sağlar.

Özgür Elektrik
Busbar Sistemi Çeşitleri Nelerdir?

Busbar sistemleri; genellikle taşıyacağı maksimum akım kapasitesine göre sınıflandırılırlar. Özellikle busbarlar endüstriyel olarak ilk kullanıldığı zamanlarda yüksek akım seviyeli proje dahilinde olan işlerde bulunmaktaydı. Ancak zaman geçtikçe enerji ihtiyaçları; iş güvenliği, esneklik ihtiyacı, verimlilik ve hızlı montaj gibi konularla birlikte anılmaya başlandığından dolayı, düşük/orta derece akım seviyeli ancak pratiklik ve güvenliği beraberinde getirecek enerji iletim çözümleri ihtiyacı doğmuştur.

ElektrikTicaret.com, işletmelerin bu çözümlere stoktan teslim avantajı ile hızlıca, EAE garantisi ile ulaşmasını sağlamak amacıyla çeşitli busbar sistemini kullanıcılarına sunmaktadır. Bu sistemler arasında;

  • MKA güç busbar sistemleri ( 100 – 160 – 225 A akım dereceleri),
  • KY-S güç busbar sistemleri ( 63 A akım dereceli),
  • KY-S aydınlatma busbar sistemleri (25 A akım dereceli),
  • TBX Trolley Busbar Sistemleri (40 – 75 A akım dereceli),
  • KT Trolley Busbar Sistemleri ( 100 A akım dereceli),
  • KOA Güç busbar sistemleri ( 600 A akım dereceli),

bulunmaktadır. İlgili tüm ürünler elektrikticaret.com’da özel olarak stoklu olup, 2 – 5 işgünü içerisinde termini verilmektedir.

Hangi Busbar Sistemleri Nerelerde Kullanılıyor?

ElektrikTicaret.com’da, küçük ve orta ölçekli enerji ihtiyacı olan işletmelerin güvenle kullanılacağı çözümler sunulmaktadır.

  • KY-S Güç Busbar Sistemleri : Pratikliğin ön planda olduğu, düşük güç tüketen makine / teçhizatın olduğu alanlarda tercih edilmektedir. Sağladığı montaj hızı, aksesuar zenginliği ve zengin çıkış alma opsiyonları ile tercih sebebi olmaktadır. Tekstil ve otomotiv sektöründe özellikle sağladığı pratiklik ile ön plana çıkmaktadır. Ayrıca aynı sistemin aydınlatma linyeleri için özelleştirilmiş 25 A’lik modeli bulunmaktadır. Paket olarak kullanım imkanına sahiptir.
  • MKA Güç Busbar Sistemleri : Güvenliğin ve sürekli iletimin ön planda olduğu, düşük / orta güç tüketen makine / teçhizatın olduğu alanlarda tercih edilmektedir. Sahip olduğu 3 kademe güç seviyesi ile ( 100 – 160 – 225 A ) geniş sektörel enerji ihtiyaçlarına hitap eder. Baskı, presleme ve baştan-sona çeşitli üretim işlevlerini gerçekleştiren makinelerin olduğu üretim hatlarında kullanılmaktadırlar. Ayrıca ana yüksek amper seviyelerinde (160 -225 A) işletme içerisinde ana dağıtım elemanı olarak görev olarak diğer busbar / kablo sistemleriyle birlikte çalışabilir.
  • KO Güç Busbar Sistemleri : Görece yüksek akım seviyesinin ihtiyaç olduğu; orta büyüklükte diyebileceğimiz birden çok makine / teçhizatın aynı anda çalıştığı üretim hatlarında tercih edilmektedirler. Aynı anda akım çeken (yüksek diversiteli) alanlarda makinelerin sağlıklı çalışabilmesi ve istenilen noktadan çıkış alınabilmesi KO busbarlar ile mümkün hale gelmektedir. Ayrıca ana dağıtım elemanı olarak işletmelerde diğer busbar sistemleri veya iletim elemanlarıyla bağlantı sağlayabilir.
  • Trolley Busbar Sistemleri : Vinç sistemleri kullanılan lojistik/inşaat ve tekstil işletmeleri tarafından sıklıkça tercih edilen trolley busbar sistemleri; enerji tüketen teçhizatın hareket etmesi gerektiğinde sahip olduğu kömürlü araba ile enerji iletimini bu sistemler için sürekli kılar.

İlgili tüm sistemlerin tüm detaylarına elektrikticaret.com’dan ulaşabilir ve desteğe ihtiyacınız olduğu durumlarda 0850 225 32 32 nolu müşteri destek hattı ile iletişime geçebilirsiniz.

Düşük akım seviyeli sistemlerin yanı sıra daha kompleks ihtiyaçlar için çözümler sunan KOA Güç Busbar sistemleri stoklarımızda olup, 600 A’e kadar enerji ihtiyaçlarınızı stoktan teslimat avantajı ile hızlıca çözüme kavuşturabilirsiniz.

Devamı

Busbar Nedir?

Busbar Nedir?

Busbar Sistemleri, akım taşıyıcı bara iletkenlerinin izole edilerek kapalı bir kanal gövdesi içerisine yerleştirilmesi ile oluşturulan modüler bir enerji iletim ve dağıtım sistemidir.

Busbar Sistemleri

Trafo yada alçak gerilim panosu gibi bir noktadan başlayarak bir tesis içerisindeki güzergah boyunca enerjinin taşınması ve akım alma noktalarından çıkış kutuları ile enerji alınarak tesis içerisindeki yüklerin beslenmesi için kullanılır.

Busbar sistemi farklı modüllerden oluşan prefabrik bir sistemdir. Tesislerin özelliğine göre seçilen

  • Standart ve ara boy busbarlar,
  • Çıkış kutuları,
  • Sağa, sola ve aşağı,yukarı dönüş elemanları,
  • Trafo ve pano bağlantı elemanları,
  • Ofset ve t bağlantı elemanları,
  • Dilatasyon ve redüksiyon elemanları

gibi modülleri kullanılarak binaya uyumlu bir busbar tesisatı yapılması sağlanılır.

Busbar Sistemi Modülleri

Akım alma çıkış kutularından, SYK sigortalı yük kesici, MCB otomat yada kompakt şalter gibi alternatiflerle Busbar Sistemlerinin üzerinden enerji alınarak makine yada bölüm panolarına besleme sağlanır.

Busbar Sisteminin Teknik Yapısı:

Busbar Sistemleri, IEC 60439-1/2 Uluslar arası Standartları İle tanımlanmıştır. Busbar Sistemleri; iletkenler, izolasyon malzemeleri, dış gövde ve akım alma ünitelerinden oluşur. İletkenler, busbar sistemlerinde alüminyum (Al) yada bakır (Cu) iletkenler kullanılır. Daha hafif ve ekonomik olması bakımından alüminyum iletkenli sistemler yaygın olarak tercih edilir. Bu durumda bakır iletkenli sistemlere karşı daha büyük kesitte alüminyum iletkenler kullanılır.

Kaplama Tekniği:

Ek geçiş dirençlerinin düşük olması, akım iletim ve soğuma performansının daha iyi olması ve korozyana karşı dayanımı bakımından iletkenler mutlak surette kalay ile kaplanılır. Ayrıca plug-in çıkış kontaklarında gümüş kaplama tekniği kullanılır.

İzolasyon Malzemeleri:

Kompakt Busbar Grupları (800A ve üzeri) iletkenler Epoxy Coating yada Polypropilen ve Polyester Film malzeme katmanları ile izole edilir. Orta Grup (160-800A Arası) Busbar Sistemleri CTP izolatörler üzerinde hava aralıklı izolasyon sistemi ile izole edilir. Küçük Grup (25-225A Arası) Busbar sistemlerinde iletkenler izolatörler üzerine yerleştirilir ve polypropilen izolasyon kartmanlar ile izole edilirler.

Dış Gövde:

Busbar Sistemlerinde kanalın dış gövdesi KX serisinde Extrude edilmiş Ral 7038 boyalı sertleştirilmiş AL profil gövde yada KB serisinde nitelikli TS 822 standartlarında Galvanizli Sac malzemeden oluşur. Tercihe göre Galvanizli Sac üzeri Ral 7038 Epoksi Polyester Sınıfı elektrostatik boya ile boyanılır.

Modüler Yapı Elemanları:

Busbar Sistemleri; 3 mt standart modüller, X araboy modüller, besleme modülleri, sağa, sola ve aşağı, yukarı dönüş modülleri, T bağlantı elemanları, ofset ve kombine dönüşlü elemanlar, yatay ve dikey dilatasyon modülleri, trafo ve pano bağlantı modülleri ve flexible bağlantı elemanlarından oluşur.

Akım Alma Çıkış Kutuları:

Busbar Sistemleri üzerinden busbar akım gruplarına göre 25A den 630’e kadar Plug-in (enerji altında iken çıkış alabilme) yöntemi ile ve 160-1250A arası bolt-on (enerjiyi keserek ek noktasından çıkış alabilme) yöntemi ile çıkış alınabilir. Çıkış Kutuları içerisine SYK Sigortalı Yük Kesici, WL Otomat yada Kompakt Şalter monte edilerek beslenilen yükün koruması sağlanmış olunur.

Koruma Sınıfı:

Busbar sistemleri IP 55 koruma sınıfına sahiptir.

Busbar Sistemi Bağlantıları

Neden Busbar Sistemleri?

Hız:

Busbar sistemleri, kolay monte edilebilen tasarıma sahip ek yapısı ile işçilik zamanından önemli ölçüde tasarruf sağlar.

Modüler Yapı:

Busbar sistemleri, tak-çıkar yapısı ile makine taşınması veya işletmenin taşınması durumunda kullanıcıya özgürlük tanır. Özellikle üretim hattında yapılacak makine arttırma/azaltma/yer değiştirme durumlarında kullanıcısına zamandan ve işçilik maliyetinden kazandırır.

Esnek Yapı:

Belirli aralıklarda çıkış alma imkanı ile busbarlar, kullanıcıya makinesi ve hattını istediği konumda konumlandırabilme esnekliği tanımaktadır. Bu sayede üretim hattında verimlilik en üst noktaya taşınabilir.

Uzun Ömür:

Sahip olduğu metal gövde ve gümüş/kalay kaplı iletkenleri ile yıllar boyu süren enerjilendirme sağlar. Fiziksel darbeler kadar sıvı/toz temasına karşı dirençli yapıdadır.

Bakım Gerektirmez:

Tüm busbar çeşitleri, korozyona ve elektriksel hasarlara karşı dayanıklı dizayn edilmiştir. Yıllar boyu standart gerilim aralığında güvenle kullanılabilir.

Estetik:

Busbar sistemleri kompakt dizayna sahip ürün görünümü ile işletmenize değer katar.

Güvenli:

Halojen free tasarımıyla yangını iletmeyen yapıdadır. İş güvenliğine uygun dizayna sahiptir.

Reglaj:

Kablo reglajı gerektirmez. Reglaj ile zaman kaybetmeden tüm makineleri devreye hızlı kurulumun ardından alabilirsiniz.

Özel Kontak Yapısı:

Çıkış kutularının bağlantı noktalarında özel olarak tasarlanan lale kontaklar ile güvenle, uzun yıllar makineleri besleyebilirsiniz. Ayrıca özel olarak üretildiğinden yanlış montaj ve kısa devrelerin önüne geçilmiştir.

Busbar Sisteminde Diversite

Busbar Akım Grupları:

KX Grubu Kompakt Busbar Sistemleri:
400A - 6300A Arası akım kademelerinde AL veya CU iletkenli

KO Orta Grup Busbar Sistemleri:
160A - 800A Arası akım kademelerinde AL veya CU iletkenli

MK Mini Plug-in Busbar Sistemleri:
100A - 225A Arası akım kademelerinde AL veya CU iletkenli

KYS Busbar Sistemleri:
25A - 63A Arası akım kademelerinde CU iletkenli

Busbar Nedir?

Devamı

Yorumlar

Bu gönderiye henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.


Yorum yapmak mı istiyorsunuz ? Lütfen Giriş Yapın.

Giriş